Kwalificatie Weekend 2016

Lees ook het verslag van Dimitri Reinderman op schaaksite.

Kwalificatieweekend NK Schaken 2016

Laatste ronde

Sipke Ernst is ondanks een nederlaag in de laatste ronde de winnaar van het kwalificatieweekend geworden. Ernst, Klein en Burg eindigden met allen 3,5 punten gelijk op de eerste plaats. Het onderling resultaat was doorslaggevend en dat was van Ernst het beste (zie stukje hieronder). Zodoende heeft Ernst zich vandaag gekwalificeerd voor het NK heren 2016 in augustus.

Het werd ondanks het punt voorsprong van Ernst toch nog een ongemeen spannende laatste ronde. Klein had wit tegen Ernst en begon rustig. Toen op het bord bij Nijboer de tijdnoodperikelen losbarstten, waren Klein en Ernst in een eindspel beland waarin Klein opeens serieuze winstkansen kreeg. Beiden waren vermoedelijk op de hoogte van het belang van de andere partij en hielden het andere bord nerveus in de gaten. Toen Nijboer had verloren en daarmee voor Ernst de eerste plek zeker was, vond hij het wel genoeg en staakte een moeilijke verdediging.

Twan Burg kreeg met wit tegen Friso Nijboer een wat dubieuze opening voorgeschoteld. Zijn 9. h6 was verrassend, maar deze pion bleek op de lange termijn de doodsnagel in de zwarte koningsstelling. Hij won een mooie aanvalspartij, waarbij Nijboer in tijdnood aan het blunderen sloeg.

Op de foto rechts bovenaan krijgt winnaar Ernst het officiele deelnameformulier voor het NK Schaken uitgereikt door toernooidirecteur Paul Rump. Het waren een spannende twee dagen, het krachtenveld lag dicht bijeen. Alleen de eerste dag van Nijboer was minder en hij heeft daarmee in zekere zin ook de einduitslag (qua onderling resultaat) beinvloed. Omdat de krachtsverhoudingen bij de heren op het aankomende NK ook dicht bij elkaar liggen, belooft het een spannende editie te worden. Op naar augustus in het Tropentheater!

Over de laatste ronde; Burg en Nijboer uitgeschakeld
Bij het ingaan van de laatste ronde heeft Sipke Ernst een punt voorsprong op David Klein en Twan Burg. Wat gebeurt er als Ernst zijn laatste partij zou verliezen? Enkele scenario’s over de dan volgende eindstand.

Burg is sowieso al uitgeschakeld, want bij gelijk eindigen geldt eerst het onderlinge resultaat en dat pakt nooit gunstig voor hem uit.

Als Ernst verliest van Klein komen ze gelijk in puntenaantal en hebben ze onderling ook 1-1 gespeeld. Dan volgt er op zich dus een barrage om de winnaar te bepalen. Maar alleen als Burg in de andere partij niet van Nijboer wint! Want bij zo’n winst van Burg (en Klein) eindigen deze beiden weliswaar samen met Ernst op de eerste plek, maar dan is Ernst toch al de winnaar op grond van het onderling resultaat van deze drie spelers.

De al uitgeschakelde Burg en de al uitgeschakelde Nijboer kunnen dus in hun onderlinge partij Klein uitschakelen.

Verslag vijfde ronde
Sipke Ernst herpakt zich en staat opnieuw bovenaan na een overwinning op zijn naaste concurrent Twan Burg. De andere partij eindigde in remise. Ernst is nu de grote favoriet voor de eindzege, maar het blijft spannend.

Het duel tussen de twee koplopers Ernst en Burg zou voor de eindstand natuurlijk beslissend kunnen zijn. Burg met zwart wilde graag, zo leek; te graag misschien want hij blies min of meer zijn eigen stelling op. Na een dubieuze kwaliteitswinst zag Burgs koningssteling er over de zwarte velden als gatenkaas uit. Ernst had de attractieve aanvalsopties werkelijk voor het oprapen. 22. f5 lijkt al dodelijk. Maar hij koos wederom voor een rustige afwikkeling naar een eindspel. Hij had gezien dat zijn centrumpionnen niet te stoppen waren. In de commentaarzaal werden herinneringen opgehaald aan Ernsts toernooibepalende winstpartij tegen Loek van Wely op het NK van 2015. Ook daar toonde hij zich in zo’n eindpel (toren tegen loper en een heleboel pionnen) van zijn dodelijkste kant.

Nijboer is deze tweede dag van de vierkamp gelukkig weer wat losgekomen. Hij behandelde de Berlijnse Muur van David Klein met actief spel behoorlijk overtuigend. Maar hij raakte ‘natuurlijk’ weer in tijdnood; Klein verdedigde goed en wist de remise binnen te slepen. Hij blijft kanshebber voor de overwinning.

Verslag vierde ronde
Sipke Ernst, de overtuigende leider na de eerste speeldag, leidt een verrassende nederlaag tegen Friso Nijboer. Twan Burg en David Klein speelden een snelle remise. Burg komt daarmee nu gelijk met Ernst op de eerste plaats met 2,5 punten. Klein volgt met 2 punten. Het toernooi ligt weer helemaal open!

Burg en Klein waren na de openingsfase opeens klaar. De zogenaamde Berlijnse Muur is zo’n opening waarbij het moeilijk is te onderscheiden wie nou precies beter staat. Na kenmerkend subtiel gemanoeuvreer leken de spelers het ook niet goed te weten en kwamen remise overeen.

Maar dan de sportieve wraak van Friso Nijboer! Op de eerste speeldag had Nijboer telkens in tijdnood in lastige stellingen geblunderd en verloren. Drie nullen, dat kan niet bepaald motiverend geweest zijn. En de partij tegen koploper Ernst leek zich op identieke manier te ontwikkelen. Ernst speelde met wit in een Hollandse opening rustig zijn overwicht op de damevleugel uit en Nijboer kon er vrijwel niets tegenover stellen, terwijl zijn tijd maar wegtikte. Maar opeens toverde Nijboer zo ongeveer uit het niets een begin van een koningsaanval tevoorschijn. Nu was het de beurt aan Ernst om onder druk te moeten verdedigen. Misschien toch wat in paniek geraakt, blundert hij op zet 30 met paard f1 naar e3. Ernst zei na afloop dat hij wel het goede paard op d5 in gedachten had, maar na alles op de koningsvleugel nog eens nagelopen te zijn, raakte hij halfautomatisch het f-paard aan om naar e3 te gaan. Daarna was het snel voorbij.

Op de foto rechts wordt er bij de commentaarborden nageanalyseerd. Als Ernst inderdaad zijn beoogde 30. Pde3 had gespeeld, lijkt wit nog altijd in het voordeel. Maar het toernooi gaat verder!

Verslag derde ronde
Sipke Ernst staat bovenaan na drie ronden. Ernst heeft remise gespeeld in het onderlinge duel met zijn belangrijkste achtervolger in de vierkamp Twan Burg. Die blijft op een halfje achterstand achter Ernst, dus morgen belooft een spannende dag te worden.

Burg ging met wit al snel allerlei verwikkelingen aan, hij won een kwaliteit, maar de zeer dynamische positie die resulteerde was onduidelijk. Er werden stukken geruild zodat de partij in wat rustiger vaarwater terechtkwam. Na een zetherhaling werd er remise gegeven in een stelling die voor beide partijen kansen bood. Na afloop zeiden beide spelers dat wit ‘op zich’ met zijn kwaliteit meer in het voordeel moet zijn. Maar dat het voor zwart makkelijker speelt. Ernst was niet ontevreden. Hij staat nu alleen bovenaan. We vernamen ook dat hij zich wel een beetje op het speeltempo heeft voorbereid met wat oefenpartijtjes de laatste dagen.

Friso Nijboer belandde met zwart tegen David Klein in alweer een lastig te verdedigen eindspel. Met heel weinig tijd wist hij niet tot het eind toe stand te houden. Klein komt met deze overwinning op de derde plaats met 1,5 punten en houdt nog zicht op de topplaats.

Verslag tweede ronde

Sipke Ernst wint ook zijn tweede partij en staat nu alleen bovenaan. Twan Burg volgt met 1,5 punten na een overwinning op Friso Nijboer. Deze tweede ronde had een spannende tijdnoodfase, en de schakers uit het Spa Chesstoernooi dromden rond de twee borden samen om niets van de ontknoping te missen.

Nijboer met wit moest eigenlijk vanuit de opening de hele partij lang tegen Burg verdedigen. Dat deed hij onder hoge tijdsdruk heel goed, maar net op het moment dat er na dameruil weer remise leek in te zitten, ging hij door zijn vlag.

Ernst speelde tegen David Klein een positionele partij en bouwde zijn overwicht vanuit de opening rustig uit. Te rustig? Op zet 45 ruilde hij bewust de paarden zodat er een lopereindspel overbleef (hij had ook even een extra pion mee kunnen nemen). Lopers van gelijke kleur: Ernst zei na afloop dat hij wist dat het theoretisch gewonnen was. Maar de afwikkeling viel hem nog erg tegen. Voor de samengedromde toeschouwers was het uiterst spannend om te zien of hij alle tricky remisevarianten zou weten te vermijden met nog maar een paar minuten tijd. Maar Ernst klaarde de klus en staat nu alleen bovenaan.

Update: het blijft een intrigerend eindspel. Zwart zou misschien een wonderbaarlijke remisekans hebben kunnen laten liggen. Zie onderstaand diagram. Na 66.Kd5 speelde zwart La6. Maar na 66…Lb5 geeft de computerengine een remise, de zwarte loper kan dan alle diagonalen gebruiken om de witte loper te pareren.

Verslag eerste ronde

Sipke Ernst heeft in de eerste ronde van het kwalificatieweekend de leiding genomen. Hij versloeg in een uiterst spannende partij vol wederzijdse offers Friso Nijboer. David Klein liet Twan Burg in de andere partij in een moeilijk eindspel met remise ontsnappen.

Nijboer met de witte stukken offerde al op zet twintig. Het klassieke loperoffer Lxh7 leidde tot spectaculaire verwikkelingen. Ernst verdedigde actief, gaf veel materiaal terug en zo kwam er een moeilijk te beoordelen stelling op het bord met witte dame tegen drie zwarte lichte stukken. Zwart bleek in de aanval toch doortastender en won.

Op de bovenste foto rechts is de commentaarruimte te zien. Die was meteen goedgevuld tijdens de openingsronde van de kwalificatie, het publiek luistert hier naar commentaargever Tom Bottema. Op de foto eronder de speelzaal. Met arbiter Koos Stolk achter en NK toernooidirecteur Paul Rump links naast de borden. De sportzaal oogt zo leeg omdat het SPA Chess toernooi nog niet begonnen was. Later op de dag zou de zaal zich behoorlijk vullen voor het toernooi, met schakers in alle rangen en standen, van grootmeester tot amateur. Er worden in de loop van de komende negen dagen maar liefst tegen de 400 schakers verwacht.

Algemene info Kwalificatie Weekend NK 2016

Op 9 en 10 juli ontvangt het Amsterdams Science Park toernooi het Kwalificatie Weekend waarin de achtste en laatste startpositie van het NK Schaken 2016 wordt bevochten. De vier deelnemers zijn de nummers 11 tot en met 14 van de plaatsingslijst van 1 januari 2016, onderstaande ratings zijn ook van die datum.

12 Friso Nijboer 2541
13 Sipke Ernst 2540
14 David Klein 2517
16 Twan Burg 2501

Het is een dubbelrondige vierkamp met 45 minuten per persoon plus 10 seconden per zet.
Beide dagen starten de ronden om 11:30, 14:00 en 16:30.
Bij gelijk eindigen op de eerste plaats geldt eerst het onderling resultaat, is ook dat gelijk dan volgen er tiebreaks zoals beschreven in het reglement.
De partijen van de kwalificatie zullen live worden voorzien van commentaar door Tom Bottema.

Het is altijd al leuk om het Science Park toernooi te bezoeken, maar nu is het nog leuker.
De locatie is op een steenworp afstand van het treinstation Amsterdam-Science Park.