De stelling Van Foreest

De documentaire “De stelling Van Foreest, een schaakfamilie” van Thomas Doebele en Maaarten Schmidt over de schaakfamilie Van Foreest gaat op maandag 26 juni om 20:25 bij de VPRO in premiere.
De film wordt om 20:25 in de commentaarzaal getoond.

In het Cultureel Intermezzo van maandag 26 juni om 16:00 staat de documentaire centraal. Filmmaker Thomas Doebele (links op de foto hiernaast) en geluidsman Sjaak Vlaming (rechts op de foto) zullen facetten van het genre uiteenzetten en natuurlijk ook ingaan op achtergronden bij de totstandkoming van film over de familie Van Foreest.

De film is ook op het grote doek te aanschouwen in het Eye Filmmuseum. Op maandag 26 juni zijn er twee vertonignen: om 17.45 uur in Cinema 2 en om 19.00 uur in Cinema 4, maar dan is de kans groot dat er nog partijen bezig zijn. Op dinsdag 27 juni is 13:00 de aanvangstijd in Cinema 4, waaardoor de film dus ruim voor de aanvang van de tweede ronde afgelopen is.

“De stelling Van Foreest, een schaakfamilie”
De zes kinderen Van Foreest zijn buitengewoon getalenteerde schakers, goed getraind en al vanaf jonge leeftijd actief in de professionele schaakwereld. Hun ouders vinden dat de reguliere basisschool de kinderen niet voldoende biedt om hun talent zo goed mogelijk tot bloei te laten komen. Ze geven thuisonderwijs en de hierdoor vrijgekomen tijd wordt benut voor een serieuze schaakopleiding. Hun aanpak heeft al het nodige resultaat opgeleverd.

Jorden (1999), de oudste, werd op zestienjarige leeftijd de jongste in Nederland geboren schaakgrootmeester. Vorig jaar zomer won hij met zeventien jaar het Nederlands Kampioenschap Schaken.

Zijn jongere broer Lucas (2001) zit hem op de hielen; hij werd in 2011 Nederlands kampioen in de categorie ‘jongens onder de tien jaar’ en neemt volgend jaar deel aan de Challengers-groep van het Tata Steel Chess Tournament. Jongste en enige dochter Machteld (2007) lijkt in het spoor te gaan van haar grote broers. Op zesjarige leeftijd werd ze Nederlands kampioen in de categorie ‘meisjes onder de tien jaar’ en ze geldt misschien wel als het grootste talent van de familie.
Het verhaal over de familie Van Foreest op weg naar de wereldschaaktop.

Foto van Thomas Doebele rechts is een uitsnede van de foto gevonden op http://www.filmkrant.nl/TS_september_2011/7138.