StareDownLoting

Wisselend succes nieuw lotingssysteem

Anno 2017 draait veel in de sport om beleving. Rond 1980 bleven de voetbalstadions in Nederland leeg omdat wedstrijden op televisie beter te volgen waren. Nu, 30 jaar later zitten ze weer vol ondanks het feit dat de kijkers door de technische vooruitgang op het beeldscherm nog maar nauwelijks een zweetdruppeltje hoeven te missen. Met elkaar erbij zijn, is belangrijker dan de visuele details.

De staredown die gebruikelijk is bij veel vechtsporten is een ander voorbeeld. In het verleden werden de boksers kort voor hun gevencht gewogen omdat hun gewicht gecontroleerd moest worden. Tegenwoordig is de weging een media-event op zich. Bovendien is het moment waarop de boksers elkaar indringend aankijken een prima foto voor bij een verslag. Waar het vroeger min of meer spontaan ontstond is het tegenwoordig is volkomen geregisseerd.

Het was een logische ontwikkeling dat ook de schaaksport met het invoeren van de staredown een graantje probeerde mee te pikken. Echter bij de opening en loting van het NK bleken de deelnemers er nog niet klaar voor. Uit niets bleek dat de spelers elkaar haten, minachten en het liefst willen vernietigen. Loek van Wely deed volgens de kenners nog de beste poging maar vooral bij de vrouwen was het resultaat miserabel. Van afstand leken hun staredowns nog het meest op vriendinnen die na elkaar lange tijd niet gezien te hebben tot grote tevredenheid van iedereen eindelijk weer eens een reunie beleven.

Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Niemand van de organisatie had zelfs maar aan die mogelijkheid gedacht. Het is de vraag of onder deze omstandigheden het NK Vrouwen in de toekomst bestaansrecht heeft. Wellicht kunnen ze in de aanloop van het NK 2018 nog een workshop volgen bij Germaine de Randamie. Anders zie ik het somber in.

Tom Bottema

PS: Het lotingssysteem van het Deloitte NK Schaken was als volgt. Een speler trekt zijn of haar tegenstander van de eerste ronde. Die tegenstander komt direct het podium op en bepaalt de kleurverdeling van hun ontmoeting (en hun plaats in het schema). Daarna, zo was de bedoeling, zou het eerste ronde-koppel elkaar indringend aanstaren: de staredown.

De lotingspotten van rechts naar links zijn: oranje ballen voor de de vrouwlijke deelnemers, turquoise ballen voor de manlijke deelnemers, gele ballen voor de kleur en rode ballen voor de plek in het speelschema van de vrouwen.

Tea en Lisa hebben het niet begrepen

Anne en Anna-Maja vlak voordat ze in lachen uitbarsten

Maaike en Peng hebben nog wat lessen nodig

De organisatie is heel tevreden over Loek en Benjamin

Ivan en Twan leverden de beste prestatie

Bij Sipke en Jorden lukt het bijna

Erik trekt zijn eigen plan, Erwin was er klaar voor

Zie hier het eindresultaat