NK Opdrachtschaak

NK Opdrachtschaak 2017

Bij het NK opdrachtschaak wordt normaal geschaakt, echter beide spelers hebben naast het bord een opdrachtkaart liggen. Als voldaan is aan de opdracht, win je direct, ongeacht de stand op het bord.

Op het terras van de Tolhuistuin met een heerlijk zonnetje en het IJ als decor heeft er ongelooflijk spannend toernooi plaatsgevonden.  Wederom onder de voortreffelijke leiding van Koos Stolk. Met een aantal spelers uit het hoge noorden, was er een gemêleerd deelnemersveld ontstaan. Jong, oud, ervaren/ onervaren opdrachtschakers, het was er allemaal. Nieuwkomer Olav Cliteur begon stroef maar leerde snel. Als het toernooi langer had geduurd had hij voor de top plaatsen meegedaan.

Ynte Visser deed wel tot het einde mee voor een top klassering. Het was notabene een nederlaag tegen zijn maat uit het noorden, Ruben, waardoor hij van het podium verdween. Matteo van Cleef was de smaakmaker van het toernooi. Hij speelde overtuigende partijen en had geen ontzag voor ratings. Zijn jeugdig enthousiasme kostte hem waarschijnlijk de eindzege. Zo hoefde hij 1x alleen maar te zien dat hij zijn opdracht had gehaald, maar hij speelde te gehaast. Een tweede plek is desalniettemin een prima prestatie.

Uiteindelijk werd de winnaar bepaald in een rechtstreeks duel tussen Bas de boer en Niels van Dam. Het werd een zenuwslopende strijd die door de klok beslist werd net op het moment dat Ruben vanuit geslagen positie een gewonnen stelling had bereikt. Hij kon namelijk onhoudbaar zijn opdracht halen. Zo hield Niels een dubieuze traditie in ere waarbij de bedenkers het toernooi winnen. Uiteindelijk ging iedere deelnemer met een prijsje naar huis. Het einde van een zeer geslaagde dag

Een mooi moment uit dit toernooi was de offerpartij van Rufus Ang tegen Yannick Husers. Rufus had de opdracht “kom 15 punten achter op de schaak van Euwe”. Rufus offerde een dame en dit werd aangenomen. Daarop offerde Rufus een toren, Yannick had inmiddels door wat de opdracht was, maar acht 14 punten is nog geen 15. Yannick realiseerde daarna pas dat elk volgend offer niet aangenomen mocht worden. Twee ‘dolle’ paarden konden telkens schaak geven, slaan van een paard kon niet. Verwoed probeerde Yannick een veilig plekje te vinden, waarop Rufus plots mat kon geven

Uitslagen: http://oud.schaakbond.nl/data/nk2017/nkopdracht/index.html

Aankondeging
Dinsdag 27 juni wordt het NK Opdrachtschaak gehouden.
Bij Opdrachtschaak zijn er kaarten met additionele regels waardoor de partij op alternatieve wijze wordt beslist. Zo kan je bijvoorbeeld de opdracht krijgen om schaak te geven met een pion, of met een paard naar een hoek aan de overkant te springen. Er zijn meerdere varianten. Het kan worden gespeeld met per speler één geheime kaart, maar het kan ook worden gespeeld met drie open opdrachten voor beide spelers. Zie www.opdrachtschaak.nl voor meer informatie.
Deelnemers kunnen zich tot en met de speeldag opgeven bij Koos Stolk.
Deelnemers moeten zich op de dag zelf uiterlijk om 13.30 uur registreren. Het toernooi start op 14.00 uur en is om 17.30 afgelopen. De prijsuitreiking is om 18.00 uur.NK Opdrachtschaak 2016
Op woensdag 24 augustus vond het tweede NK Opdrachtschaak plaats. Het was zulk prachtig weer dat dat de hele middag buiten voor de ingang van het Tropentheater kon. Zo’n vier uur lang werd er gezellig, maar intens om de titel gestreden door zestien spelers. Hilke van den Berg is net als vorig jaar kampioen geworden met een 100% score. Misschien niet zo verwonderlijk, want hij is zelf de bedenker van het spel. Tjark Vos (tweede plaats) en Yannic Husers (derde plaats) waren de enigen die hem konden bijbenen. Koos Stolk (KNSB, NK-organisatie) deed de hele middag de standen en indelingen en kon naderhand vaststellen dat ervaring in opdrachtschaak telt. “Ervaren spelers wéten wat de opdrachten zijn en passen hun spel daar op aan.” Misschien alvast een strategische tip voor spelers bij een volgend kampioenschap? De volledig uitslag NK Opdrachtschaak 2016
Harry Gielen maakte dit foto overzicht.

NK Opdrachtschaak 2015
Hilke van den Berg is op 8 juli winnaar geworden van het eerste NK Opdrachtschaak. Met 8,5 uit 9 bleef hij de rest van het veld in het Manor Hotel in Amsterdam ruimschoots voor. Opdrachtschaak is een variant op het schaakspel die zich wellicht het best als mix van schaken en risk is te omschrijven.

Bij opdrachtschaken wint een speler door of op reguliere wijze te winnen of aan zijn opdracht te voldoen. Elke speler krijgt voor het begin van de partij een kaart met een – voor de tegenstander – geheime opdracht. Er zijn 46 unieke opdrachtkaarten zoals bijvoorbeeld ‘Sla twee paarden met lopers’of ‘maak remise’. In het laatste geval wint de speler dus ook als hij remise maakt.

De deelnemers streden in eerste instantie dus om de Nederlandse titel. Echter daar Nederland vooralsnog het enige land is waar dit deze variant gespeeld wordt, werd het toernooi al snel door de deelnemers omgedoopt tot het Wereldkampioenschap Opdrachtschaak. Volgens de latere winnaar Van den Berg is dat een truc die in het verleden ook in de korfbalwereld al veelvuldig is toegepast.

De eerste ronde van het toernooi kende gelijk een sensatie. Top-seed Jan- Willem de Jong was in zijn partij tegen jeugdspeler Khoi Pham in de problemen gekomen. Hij moest kiezen tussen het verdedigen tegen twee mogelijke opdrachten: ‘schaak geven met een pion’ en ‘twee pionnen op de zesde rij’. Jan-Willem koos verkeerd en de rating favoriet had gelijk een 0 te pakken. Gedurende het toernooi bleek steeds duidelijker dat ervaring met Opdrachtschaak een ratingachterstand kon compenseren. Zo werd vader Jan Roebers verslagen door dochter Eline. ‘Ik gaf geen aandacht aan mijn opdrachten’ stamelde vader Roebers na afloop.

Van den Berg overtrad dus alle conventies door als bedenker van het spel zijn eigen toernooi te winnen. Hij mag zich niettemin een jaar lang wereldkampioen Opdrachtschaak noemen. De Jong bleek na zijn nederlaag tegen Pham een snelle leerling en eindigde op een tweede plaats. Pham eindigde als eerste bij de jeugdspelers, voor Charles Molin en Kasper Bleeker.

Alle uitslagen zijn te vinden in Eindstand NK Opdrachtschaak 2015.

Rufus Ang


De deelnemers


Winnaar Niels