KwalificatieWeekend2017

Zesde ronde: Burg naar NK 2017 na enkele benauwde momenten
Twan Burg heeft zich als achtste en laatste voor het NK 2017 geplaatst. Hij kreeg het felbegeerde NK Schaken contract overhandigd uit handen van toernooidirecteur Paul Rump, terwijl de overige deelnemers de ceremonie aandachtig volgen.

In de laatste ronde van de dubbelrondige kwalificatie-vierkamp in Delft was de remise tegen Koen Leenhouts voldoende voor de ongedeelde eerste plaats. Helemaal zonder slag of stoot ging het niet. “Ik verloor met twee pionnen meer op een gegeven moment de controle over de stelling en toen werd het nog heel spannend”, aldus de winnaar. “Ik raakte zelfs een stuk kwijt, maar goed, het bleek nog nét remise.” Leenhouts, die nu met de tweede plaats genoegen moest nemen, vond Burg de terechte winnaar. “Over het gehele toernooi heeft Twan gewoon het beste spel laten zien. Hij speelde snel en hij was erg slagvaardig. Hij verdient het gewoon.”

De al uitgeschakelde Ruud Janssen sloot zijn toernooi af met een zege op Friso Nijboer. Met een fraai paardoffer won hij uiteindelijk beslissend material. “Ik kon nu puur voor het publiek spelen”, zei Janssen. Volgens Nijboer klopte het niet helemaal wat Janssen deed vlak na de opening. “Ik had een en ander positioneel kunnen weerleggen. Ik weet niet waarom ik dat naliet”, verzuchtte de Amsterdammer. “Ik had trouwens f5-f6 gemist”, gaf Janssen op zijn beurt toe. “Gelukkig kon ik met Dg5 de boel corrigeren.”

Vijfde ronde: Nijboer verslaat Leenhouts, Janssen-Burg remise: nog drie kanshebbers
Met nog één ronde te gaan, maken nog drie spelers kans op het NK-ticket dat in het Grotius College in Delft te vergeven is. Twan Burg gaf met zwart geen krimp in het Slavisch tegen Ruud Janssen en forceerde uiteindelijk eeuwig schaak in het eindspel. Janssen was daardoor uitgeschakeld. “Ik stond op een gegeven moment toch wel duidelijk beter”, meende Janssen”. “Maar ja, wat heeft dat voor betekenis als ik daar niets mee weet te doen?”

Burg gaat als favoriet de laatste ronde in. Hij heeft met wit aan remise voldoende tegen Koen Leenhouts. Die stond beter tegen Friso Nijboer maar liet in het middenspel zijn dame insluiten. De daarop volgende reddingsactie van Leenhouts lukte wel maar de positionele prijs die hij daarvoor betaalde, was te hoog. Leenhouts gaat naar het NK als hij wint en Nijboer niet, als beiden winnen volgt er een tie-break tussen Burg, Leenhouts en Nijboer in het muzieklokaal.

Vierde ronde: Burg berekenend, Leenhouts de gelukkigste in spektakelstuk
Twan Burg heeft in de vierde ronde van het kwalificatietoernooi van het NK Schaken 2017 zijn naaste achtervolger Koen Leenhouts dichterbij zien komen. Zelf speelde hij met wit remise tegen Friso Nijboer terwijl Leenhouts in een waar spektakelstuk uiteindelijk aan het langste eind trok tegen Ruud Janssen. Burg staat nu op 3 uit 4, Leenhouts op 2,5.

Burg stond in de slotstelling tegen Nijboer duidelijk beter en ook beschikte hij over meer bedenktijd. “Maar ik had met deze toernooistand [Janssen-Burg was nog bezig en op dat moment stond Janssen beter] geen zin om te gaan forceren”, legde Burg uit. “Bijkomend voordeel is dat ik bij gelijk eindigen met Nijboer nu de tiebreak van hem win vanwege de onderlinge uitslag.”

Leenhouts verraste Janssen met een vrijwillig, incorrect kwaliteitsoffer. Janssen pakte de handschoen op maar zag zijn tegenstander steeds meer compensatie krijgen waarna hij uiteindelijk besloot de kwal dan maar terug te geven. Daarna was de stelling gelijk maar nu overspeelde Leenhouts zijn hand en liet een paar zetten een winnende combinatie met f5-f6 toe die zijn koning naar het verschrikkelijke veld f6 had gedwongen. “Geen tijd, ik kon het allemaal niet meer overzien”, verzuchtte Janssen. “En toen verloor ik. Het zal allemaal wel verschrikkelijk slecht zijn geweest wat wij op het bord brachten.”

Derde ronde: Burg souverein aan de leiding
Twan Burg is hard op weg om zich voor het NK Schaken 2017 te plaatsen. Op de eerste dag van het kwalificatie-weekend in Delft – de NK-organisatie is daar te gast bij het Prinsenstad-toernooi – scoorde hij 2,5 uit 3. Burg toonde zich tijdens de eerste drie ronden een meester in het verdedigen van (mindere) stellingen. Tegen Friso Nijboer en Ruud Janssen stond hij aantoonbaar verloren en die duels won hij beide. Tegen Leenhouts was zijn stelling alleen maar duidelijk minder, maar ook die partij verloor hij niet. Hier was een plusremise (voor Burg) het resultaat.

“Lastige partijen”, oordeelde Burg na afloop. “Ik kwam steeds slecht te staan, en ja, dan probeerde ik er nog het beste van te maken.” Dat lukte hem dus wonderwel. Was dat misschien ook een gevolg van het feit dat hij in de slotfases van zijn partijen op zaterdag steeds over meer bedenktijd dan zijn tegenstanders beschikte? “Misschien”, antwoordde Burg. “Maar het is niet zo dat dat speciaal vandaag mijn tactiek was, ik speel altijd vlot, ook in partijen met klassiek tempo.”

Als Burg zich plaatst, mag hij voor de eerste keer meedoen aan de titelstrijd. “Het zou voor mij een mooie symbolische waarde hebben, om daar een keer mee te doen. Een soort bekroning voor al het werk dat ik de afgelopen jaren in schaken heb geïnvesteerd. Ik heb in ieder geval nog nooit aan zo’n sterk toernooi als het NK meegedaan. Vorig jaar lukte het me niet om me te plaatsen, maar dat kwam me eigenlijk helemaal niet zo slecht uit qua vrije dagen die waren opgegaan aan mijn huwelijk. Dit jaar heb ik voldoende tijd.”

Friso Nijboer slaagde er tegen Koen Leenhouts, net als tegen Burg eerder op de dag, niet in een gewonnen stelling te verzilveren. “Ik had te weining bedenktijd in de technische fase”, verzuchtte de witspeler. “En er zaten nog een heleboel trucs voor hem in.” Leenhouts is de naaste achtervolger van Burg, maar heeft met 1,5 uit 3 dus al wel een punt achterstand.

Tweede ronde: Leenhouts komt net te kort tegen Burg
Twan Burg heeft in de tweede ronde van de kwalificatie-vierkamp voor het NK 2017 zijn leidende positie weten te consolideren. Met zwart had hij tegen Koen Leenhouts flink wat problemen te overwinnen; toen hij dat gedaan had, restte er zelfs een beter eindspel voor hem dat echter niet te winnen was. Leenhouts was na afloop teleurgesteld, hij realiseerde zich dat hij een kans had gemist: “Mijn stelling speelde prettiger, ik had op een bepaalde manier de controle maar die gaf ik veel te gemakkelijk weer weg.”

Friso Nijboer toonde zich na afloop teleurgesteld over de variant die Ruud Janssen tegen zijn Konings-Indiër op het bord bracht. “Ik had op iets anders gehoopt. Dan was ik helemaal los gegaan. Dat is alles wat ik ervan kan zeggen.” Nu eindigde de partij op de 30ste zet zonder dat er veel gebeurd was in remise.

Eerste ronde: Burg komt goed weg tegen Nijboer
Twan Burg gaat na de eerste ronde van de kwalificatie-vierkamp voor het NK 2017 aan de leiding. Zelf won hij vanuit verloren stelling van oudgediende Friso Nijboer terwijl het andere duel, dat tussen Koen Leenhouts en Ruud Janssen zonder veel strijd in remise eindigde.

Voor Nijboer waren de druiven zuur. Twee correcte stukoffers van de Amsterdammer dreven Burg naar de rand van de afgrond. Nijboer slaagde er – mede door flinke tijdnood – echter niet in de overwinning uit het vuur te slepen, die er volgens de engines in die fase wel degelijk inzat.
Later, in het eindspel, liet hij ook nog de remise glippen. “Als ik ergens eeuwig schaak had gezien, had ik daar zonder meer op aangestuurd”, zei een aangeslagen Nijboer na de partij. “Maar ik had geen tijd. Geen tijd!”

Janssen moest in zijn eerste serieuze partij met versneld tempo (45 minuten per partij en 10 seconden per zet) sinds lange tijd wel weer even wennen. “Ik had er duidelijk moeite mee”, aldus Janssen. Dat was wellicht de reden dat hij in de volkomen gelijk opgaande partij tegen het einde, na een onnauwkeurigheid van Leenhouts verzuimde te profiteren. Janssen had een pion kunnen winnen hoewel hem dan nog wel een lastige technische fase voor de boeg had gehad.

De foto’s hiernaast zijn gemaakt door René Olthof. Tekst en foto’s in deze kolom zijn van Tom Bottema.