Ivon Drummen

Ook dit jaar zal er weer nieuw schaakgerelateerd werk van Ivon Drummen worden geëxposeerd.
Daarnaast zal ze op woensdag 28 juni om 16:00 het Cultureel Intermezzo voor haar rekening nemen.

Ivon: “Als kunstenaar en zus van fanatieke schaakbroers hou ik al van kinds af aan van het spel. Niet van de regels, maar het spel hoe het eruit ziet. Als klein meisje speelde ik met de koning en de koningin, de schaakdoos, de torens, paarden, bisschoppen en pionnen en het bord. Ze spraken tot mijn verbeelding en ik bedacht in mijn hoofd nieuwe sprookjes. Die anarchie heerst nog steeds in mijn werk. Het is een uitdaging een mooi schaakspel te creëren (dat doe ik ook), maar spelen met oude incomplete spellen, of zelf schaakstukken verzinnen die nog niet eerder bestonden, vind ik een feest.

De digitale wereld zorgt ervoor dat kleine reisspellen worden afgedankt en in kringloopwinkels incompleet op mij lagen te wachten. Dobbelstenen, mens-erger-je-niet borden, damstenen. Een ware schat. Menig schakers tenen zullen krommen, hoe ik de regels volkomen aan mijn laars lap. Dobbelstenen op het bord. Damstenen verworden tot ogen. Een paard wordt een uilensnavel. Maar misschien zullen ze de humor ervan kunnen inzien.

Naast mijn driedimensionale werk heb ik ook een uitstapje gemaakt naar het platte vlak. Het schaakmotief is voor mij onuitputtelijk en er altijd in terug te vinden. Ze gaan over koningen en kastelen en vreemde paardensprongen. Ze zijn allen acryl op glas.
Er is ook een groot compleet schaakspel van mijn hand te zien. 1,20 meter groot is het bord. De stenen zo’n 25 cm. Hier is mijn liefde voor het spel en het materiaal klei de grote drijfveer geweest.”

Haar schaakgerelateerde kunst is slechts een klein deel van haar oeuvre. Als u meer van haar wilt zien kunt u haar website bezoeken: www.ivondrummen.nl.