Verslag Kwalificatie

Sudden Death
Benjamin Bok heeft zich van een plaats op het NK Schaken verzekerd door de eerste sudden death partij te winnen. De sudden death was nodig geworden doordat de twee partijen uit de beslissingsmatch in remise waren geëindigd.

In de eerste van maximaal vier sudden death partijen had Bok wit en kreeg hij daarom één minuut minder bedenktijd dat Reinderman, maar het was uiteindelijk Reinderman die verloor door tijdsoverschrijding.

Bok: “Ik kreeg al snel een prettige stelling en dat verlaagde de stress. Zwart heeft de hele tijd de zwakte op b6, daarom denk ik dat Reinderman de f-lijn gesloten probeerde te houden. Maar met Kh2 en g3 kon ik alsnog de f-lijn open krijgen en stond ik risicoloos beter.

Ik was wel heel erg blij toen arbiter Koos Stolk het woordje ‘vlag’ zei.
De slotstelling is iets beter voor wit, maar het is vooral makkelijker spelen voor wit.
Met 3 seconden increment maakte dat net het verschil.”

Beslissingsmatch
In ronde 1 van de beslissingsmatch (5 minuten bedenktijd per speler plus 3 seconden per zet) speelde Bok met zwart en kwam er een Omgedraaide Tarrasch op het bord. Bok: “Ik dacht dat ik beter stond, miste iets en kwam daardoor een kwaliteit acher te staan. Met Lb3 gaf hij de kwaliteit gelukkig weer terug. Later in de partij had ik het gevoel dat ik hem te pakken had, maar dat ik hem liet glippen. Zo’n paard is altijd tricky in snelschaken.”

Ook in de tweede partij leek Bok de bovenliggende partij. Bok: “Ik stond op een gegeven moment wel beter, na verwikkelingen [hij miste een opgelegde winst met 32.Ta1] had ik een kwaliteit minder, maar met een hele sterke pion op b7. In die stelling kan alleen wit nog winnen, maar het verzandde in remise.”

Zesde ronde
Dimitri Reinderman speelde in de laatste ronde dezelfde variant als waarin hij door Bok in ronde 4 hardhandig was verslagen. Het publiek kreeg niet te zien welke verbetering Reinderman had klaarliggen omdat Nijboer met b3 als eerste afweek. Wit kreeg nu geen voordeel en na dameruil werd snel tot remise besloten. Hiermee kwam Reinderman tot een totaal van 4 uit 6 en zou hij zich voor het NK plaatsen als Benjamin Bok niet zou winnen.

Bok had die partij met een schuin oog in de gaten gehouden en dacht op een zeker moment dat Reinderman wel zou winnen. Bok: “Die remise van Dimitri gaf een goed gevoel, nu moest ik alleen nog winnen. Ik stond tegen Spoelman, met mijn sterke loperpaar, de hele partij beter. Na 36. .. Pb6 dacht ik heel even dat ik won, want ik had 39. .. Lxg4 gemist en daarna was het eigenlijk remise. Met 47.Le4, g2 pak pak miste Spoelman een zekere remise. Daarna is het erg lastig voor hem en had ik er wel vertrouwen in; het praktisch bijna onmogelijk te verdedigen.” Later bleek dat 52. .. Pb6 op studieachtige wijze tot remise had kunnen leiden.

Met deze overwinning van Bok kwam hij ook op 4 uit 6 en daarmee was een tiebreak noodzakelijk geworden.

Vijfde ronde
Dimitri Reinderman (3,5/5) lijkt in de vijfde ronde van het kwalificatietoernooi voor het NK 2015 orde op zaken te hebben gesteld. Hij versloeg zijn enige concurrent in de strijd om de achtste NK-plaats, Benjamin Bok (3/5), en staat nu met nog één ronde te gaan nu weer een half punt op hem voor. “De opening die wit koos, die variant met 7.a3, daar zijn de laatste tijd best wat partijen mee gespeeld”, zei Robert Ris. “Zwart hoeft die variant niet te vrezen, maar Reinderman speelde gewoon een goede partij. In de slotfase heeft zwart het al moeilijk en met zo weinig tijd is een fout als 30..Dc3? snel gemaakt.

Wouter Spoelman (2/5) maakte nog wat van zijn toernooi door Friso Nijboer (1,5/5) te verslaan. “Dat ik opgaf was een schrikreactie”, aldus Nijboer. “Ik had 29.Ta8 niet zien aankomen, en dacht oei, 30.Txf8 en 31.dxc5 met dubbele aanval. Ik had helemaal gemist dat ik na 31..dxc5 het paard op f6 weer dek. Nou ja, ik stond natuurlijk al wél een pion achter.”

Vierde ronde
De vierde ronde van het Kwalificatie Weekend heeft weinig veranderingen in het klassement opgeleverd. Behalve dan dat het voor Wouter Spoelman en Friso Nijboer nog moeilijker zo niet onmogelijk wordt om zich nog te kwalificeren. “Ik wist wat me te doen stond”, aldus Spoelman. “Ik moest vandaag drie keer winnen. Ik had me een beetje voorbereid. Maar het was te weinig. Misschien stond ik zelfs wat minder. Ik moest in ieder geval eeuwig schaak houden tegen het einde.”

Friso Nijboer kwam tegen Benjamin Bok opnieuw al snel in tijdnood. Het verhinderde hem niet om een stuk tegen twee pionnen te winnen. Er bleven echter te weinig pionnen over om van serieuze winstkansen van Nijboer te kunnen spreken. Hij vluggerde nog lang door maar de stelling was en bleef remise.

Kazarian naar NK na zege op Keetman

Anna-Maja Kazarian heeft zich door middel van een 3-1 overwinning op Maaike Keetman geplaatst voor het NK Vrouwen 2015 in juli in Amsterdam. De vierde en laatste partij was spectaculair. Kazarian die aan remise voldoende had, offerde in de opening een paard voor aanvalskansen die in eerste instantie onvoldoende leken.
Kazarian bleef in het vervolg echter actief spelen. “15..Pxe5 was misschien een beetje bluf, maar ik moest wat’, zei Kazarian. Als ik passief speel sta ik misschien wel slechter. Na 22..Txf3 wist ik dat ik ging winnen”. Nu naar het NK dus. “Wat ik verwacht? Niet veel nog. Ik ben als laatste geplaatst, net als vorig jaar. Nou, gewoon, een paar goede partijen spelen”, aldus Kazarian. Overigens vinden de engines 15..Pxe5! in het geheel geen bluf maar de beste zet.

Derde ronde
Benjamin Bok heeft in de derde ronde van het Kwalificatie Weekeinde voor het NK 2015 de leiding overgenomen van Dimitri Reinderman. Hij versloeg de Amsterdamse grootmeester in een aanvalspartij compleet met loperoffer op h6 en afleidend pionoffer op a4. “Na 14.Lxh6 zag ik eigenlijk geen verdediging meer voor hem”, aldus Bok. “Ik denk dat 11..Pd8 niet goed was. Reinderman had zeker 11..Dxb2 moeten doen. Misschien is dat ook wel goed voor mij maar dan heeft hij in ieder geval tegenkansen.”

Zo gaat Bok de slotdag in met 2,5/3 en Reinderman met 2/3. Friso Nijboer en Wouter Spoelman volgen op afstand na hun remise in de derde ronde. Nijboer had tot in het eindspel de stelling thuis op het bord gehad. “Daarom was het zo teleurstellend dat ik niets uit mijn voordeel wist te halen. 24.Pd1, pfff, wat een zet”, zei hij vol sarcasme.

Maaike Keetman stond in haar derde partij na de opening al een stuk voor tegen Anna-Maja Kazarian. Die wist het haar in het middenspel niettemin lastig te maken en het eindspel met twee stukken tegen toren waarin Keetman verzeilde was door de vrije a-pion van Kazarian juist goed voor haar. Vlak voor het einde miste Keetman zelfs nog de remise, ergo, 2-1 voor Kazarian met nog één duel te gaan.

Tweede ronde
Dimitri Reinderman gaat na twee ronden alleen aan de leiding tijdens het Kwalificatie Weekend voor het NK Schaken. In de eerste ronde was hij te sterk voor Wouter Spoelman, in de tweede ronde gaf Friso Nijboer een veelbelovende stelling met zwart in één zet tegen hem weg.

Nijboer verraste Reinderman én het publiek in het Manor Hotel in Amsterdam met 4.. g5!? in de Reti. Zwart kwam prima uit de opening maar beging met 15.. dxe3 ep een vreselijke blunder. Hoofdschuddend zat de nestor van het gezelschap even later naar de ruïne van zijn stelling te kijken. Nijboer speelde nog een paar zetten door maar dat veranderde niets aan het resultaat.

Benjamin Bok kreeg door een pionoffer een enorm ruimte-overwicht. Spoelman moest direct in de verdediging en nadat Bok zijn pion had teruggewonnen, ging het verder gemakkelijk. Bok derhalve op 1,5 uit 2.

De stand tussen Anna-Maja Kazarian en Maaike Keetman is na twee partijen nog in evenwicht. Beide speelsters zegevierden met zwart. “Het is heel spannend”, aldus Keetman. “We zijn best wel aan elkaar gewaagd. Ze is voor de derde partij aan het voorbereiden. Dat is een goed teken.”

Eerste ronde
Dimitri Reinderman is uitstekend van start gegaan tijdens het Kwalificatie Weekend voor het NK van 2015. Zelf versloeg hij Wouter Spoelman terwijl het andere duel, tussen Benjamin Bok en Friso Nijboer in remise eindigde.

Spoelman offerde tegen Reinderman een kwaliteit op e3. “Ik heb het nog niet met de engine gecheckt maar ik denk dat zwart onvoldoende compensatie had”, zei Robert Ris in de perskamer. “Reinderman pakte later nog wat pionnen en won eigenlijk vrij geruisloos.”

Nijboer mocht maar eigen zeggen zijn handen dichtknijpen met het halfje tegen Bok. “Ik had Pxd5 overzien”, gaf hij toe. “In plaats van het plan met La6 had ik beter iets met Lb7 kunnen spelen. Gelukkig had ik nog de wending met Lxf2 die nog net eeuwig schaak opleverde.”

Anna-Maja Kazarian won met zwart het eerste duel uit haar match met Maaike Keetman. In het Frans werkten de witte stukken niet goed samen en Keetman moest een pion offeren om in de partij te blijven. Dat lukte, maar op de 40ste zet leek ze een kansrijk kwaliteitsoffer van Kazarian te hebben overzien. Daarna was het snel afgelopen.