NK Hands & Brains

NK Hands & Brains 2017

Deze toernooivorm die uitermate geschikt is om op de schaakclub de sterke speler met de minder goede te laten spelen (neem als maximale rating 2x het gemiddelde van de club), is een eenvoudige manier om iedereen even sterk te maken. Het is ook zeer vermakelijk om naar te kijken. De misverstanden tussen de spelers zijn goed van de gezichten af te lezen; 'waarom zei je paard? Elke koningszet wint zo'n beetje.'

Het is waarschijnlijk wel een voordeel om twee ongeveer even sterke spelers in een team te hebben. Ideeën worden dan sneller door beide spelers gedeeld. Het winnende team, Van Nie – Van Nie, had de hoogste ratingsomen beide spelers net onder de 2000. Wel moet gezegd worden dat de het verschil met de volgende drie plaatsen zeer klein is.

Teams KNSB

Van Cleef, Matteo 1566 Molin, Charles 1621
Van Nie, Jonathan 1794 Van Nie, Pjotr 1644
Cliteur, Olaf 1939 Smith, Jack 1772
De Vreugt, Dennis 2408 De Vreugt Pezo, Max 612
Pham, Khoi 1843 Emans, Job 1756
De Boer, Bas 2054 Paans, Johnny 1920

Uitslagen

Reportage Harry Gielen

NK Hands & Brains 2016
Op vrijdag 26 augustus werd het NK Hands & Brains gehouden. Eén van de belangrijkste voordelen van deze variant is dat het duo niet van dezelfde sterkte hoeft te zijn. Als grens voor de maximale rating per team wordt 4000 aangehouden.Harry Gielen maakte van het NK Hands & Brains hetvolgende fotoverslag. Het toernooi leverde de volgende eindstand.

Koos Stolk die het kampioenschap leidde, verschafte ons het volgende verslag. Stolk staat bekend als liefhebber van het werk van Marcel van Roosmalen.

“Eerste ronde, er is een oneven aantal. De organisatie neemt een wisselplek op zich om iedereen te laten spelen. De eerste ronde speelt Koos Stolk samen met Wim Moene. Onwennig eerst, maar gaandeweg is er meer begrip over de speelwijze van de partner. Na een moeizame remise, wordt de tweede partij gewonnen. Naast het bord leeft toeschouwer Raymond heel erg mee. Na afloop vraagt Koos of hij mee wil doen en dat wil hij graag. Koploper na ronde 1 zijn de ratingllaagsten, dat komt omdat ze een vrije ronde hadden. Na de tweede ronde wist niemand ze voorbij te streven zodat ze al aan de glorie dachten. Blijkbaar is schaakervaring belangrijk bij deze spelvorm, want gaandeweg kwamen de wat ouderen bovendrijven.

Bij het ingaan van de laatste ronde waren en twee koplopers. Jack Smith/Tjark Vos en Derk Kouwenhoven/Esper van Baar moesten nhet onderling uitvechten. Na een strijd met wisselende kansen werd het een gelijkspel. Winnaar (op weerstandspunten) werd het duo Smith/Vos, dat linksvoor op de foto rechtsboven in actie te zien is. Zij mogen zich een jaar lang Nederlands Kampioen noemen.Toeschouwers waren het eens dat deze spelvorm goed gebruikt kan worden voor een clubkampioenschap Hands and Brain.”

NK Hands & Brains 2015
Vader Mark van der Werf en zoon Joël van der Werf (zie foto) hadden zich goed voorbereid op het NK Hands & Brains dat op 7 juli in The Manor Hotel gehouden werd. Hands & Brains is een uit IJsland overgewaaide schaakvariant voor duo’s. Een paar jaar geleden waren Robert Ris en Arlette van Weersel de eerste Nederlandse schakers die ­ eenmaal weer thuis ­ vertelden over dit nieuwe fenomeen. Eén van de spelers van het duo moet de naam van het stuk zeggen waarmee gezet moet worden. De andere speler voert dan een zet met dat stuk uit. Bij bijvoorbeeld “LOPER” mag (indien aanwezig) een van beide lopers gekozen worden. Een match bestaat uit twee partijen: elke speler is een keer de hands en een keer de brains.De winaars wonnen vier matches en speelden een keer gelijk. “Tijdens de partij denk ik wel eens: zeg nou loper!”, verwoordt vader Mark de frustratie die iedere Hands & Brains­speler wel eens moet doormaken tijdens de partij. “En dan blijft hij (Joël) maar paard zeggen.” “Dat is een kwestie van accepteren”, zegt zoon Joel. “En het valt wel mee. De opening hadden we goed voorbereid. Dat bleek wel in onze partijen.” “Het leuke van Hands en Brains is ook dat als je verloren komt te staan dat je bijna altijd nog wel ergens een kans krijgt”, stelt vader Mark.
Eindstand 2015.

Winnaar Jonathan en Pjotr van Nie